Fördjuping Presidentvalet

När det är val i amerika fylls landet av fart , fest och folk med massa flaggor. Men det är få människor som går till vallokalen jämfört med sverige.
Premiärval före presidetval:Presidetvalet föbereds bra. Dem största pariterna utses först , Demokratiska och det republiska ,det är ett antal politiker som vill bli presidentkandidater. De som är utvlada åker runt under flera månader på valkampanjer i alla usa:s 50 delstater.Dessa val kallas premiärval , i dem röstar pariterna varsin kandidat , vilka sedan ställs mot varandra i det stora presidentvalet.Det finns också andra kandidater från mindre partier och det är i praktiken chanslösa i ett val.I usa är det presidentval vart fjärde år . för att kunna bli vald till president måste man vara född i landet och vara över 35år.En person får väljas en gång som president.
Personer viktigare än partier:I usa röstar man på personer inte på partier .Under valkampanjen är det viktigt att man har fina kläder , berättar om sitt liv och att man pratar mycket. Och om man gör ett litet misstag kan man röstas bort.I valkampanjer är det vanligt att kandidaterna försöker smutskasta varandra för att få med röster på sig. I valmötena är det festligt och kandidaterna håller tal , skriker och ropar publiken sitt stöd. Dem har ofta mössor kepsar och tröjor med bild på deras kandidat och viftar med flaggor med kandidatens namn , på möterna är det mycket kändisar med mycket musik och dem stöder sin favoritkandidat. Amerikanska presidentvalet är indirekt val. Folk i dem olika delstaterna väljer fram elektrorer som väjer president och vicepresident. Dem olika delstaterna har olika elektroer det beror på folkmängden. I många delstader får dem vinnande kandidaten alla elektroresrösterna.Det gör att en kandidat kan vinna majoriteten av elektorsrösterna trots att motståndaren fått flest röster totalt i landet. Detta har dock endast hänt tre gånger hittills. Senast när George W. Bush besegrade Al Gore i valet 2000.
källa: regeringen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0