Hur går valet till !

De allmänna valen äger rum tredje söndagen i september vart fjärde år. I god tid innan valdagen får alla röstberättigade ett röstkort i brevlådan. Röstkort och id-handling ska tas med till vallokalen. På röstkortet står det också vilken vallokal man ska gå till och i vilka val man får delta.
Om du inte kan ta dig till vallokalen vad händer då ?
Om du inte vill eller om du inte kan ta dig till vallokalen så kan du förtidsrösta , Man kan förtidsrösta en dag innan valdagen och på valdagen också.En röstningslokal kan t.ex vara en skola , bibliotek eller kommunhus.
Om Du Inte Kan Ta Dig Till Vallokalen !
Om man inte kan ta sig till vallokalen kan man förtidsrösta , förtidsröstingen är som kallades post röstning. Man kan förtidsrösta den 18:e dagen före valet till och med valdagen. En röstnings lokal kan t.ex vara kommunhuset, bibliotek eller en skola. Om du är utomlands kan du rösta på svenkambassad , svenskt konsulat eller ett fartyg. i samband valen öppnas en massa tillfälliga valkontor på sjukhus , ålderdomshem , kriminalvårdsanstalt och andra vårdinrättningar för dom som inte kan rösta på valdagen.
Olika Valsedlar !
I vallokalen finns det olika val sedlar och utanför lokalen delar valarbetarna ut valsedlar för sitt parti , Valsedlarna har olika färger för olika val.Riksdagen har gula , Landstinget har blå och kommunen vita, Man kan välja mellan tre olika valsedlar.
Privatsedlar !
På privatsedlar står bara partinamnet.Privatsedlarna används bara om man inte är intresserat av att rösta fram någon speciell kandiat utan bara vill rösta på ett parti.
Namnsedlar !
På namnsedlar står det partietsnamn och namn på alla kandidater.På namnsedlarna kan man ändra rangordning på kandidater genom att kryssa för den kandidat man sympatiserar med.Då  kan den kandidat  man föredrar bli invald . Om man kryssar i mer än ett namn blir personvalet ogieltigt  men rösten tillfaller fortfarande partiet.
Blanka Sedlar !
På dem Blankasedlarna skriver röstarna in partinamnet. Man kan också anända blanksedlar om man vill ''Rösta Blankt'' dem används som ogiltigt röst men markerar ändå ett ställningstagande.
Valförrättare Hjälper till !
I vallokalen finns det personer  som man kan fråga om man har nåt man undrar över dem kallas Valförrättare.Dem delar ut valkuverten. När du har valsedlar och valkuvert och är reda för att rösta kliver man bakom dem gröna skärmarna där kan rösta anonymt , och ingen ser vilket parti du röstar på och ingen kommer veta din valhemlighet. Och man kan stoppa en valsedel i varje kuvert men dem får inte vikas.Sedan lämnar du dem tre kuverten till valförrättaren och du får själv välja hur valförrättaren stoppar in kuverten i vallurarna och prickar ens namn i röstlängd.
källa: regeringen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0